čtvrtek 11. října 2012

Nejstarší město v Evropě

V Bulharsku nedaleko Varny byly odhaleny zdi menšího města (300-350 lidí). Stáří staveb bylo stanoveno přibližně na 6500 let. Tím se z tohoto města stává nejstarší město v Evropě (nepočítáme-li Khirokitia na Kypru starý 7000 let) a jedno z nejstarších na světe. Dokonce starší než nejstarší sumerské město Eridu.

Kultura Varna, jejíž bylo nově objevené město součástí, byla novátorská v mnoha dalších směrech (nejstarší zpracování kovů, keramiky, nejstarší hierarchická společnost v Evropě a podobně). Kultura Varna byla jedna z nejvyspělejších kultur světa své doby, nález nejstaršího města proto nebyl takovým překvapením, jak přiznává jeho objevitel archeolog Vassil Nikolov.

http://sofiaglobe.com/2012/10/08/archaeology-europes-oldest-town-found-near-bulgarias-varna-professor-says/http://forwhattheywereweare.blogspot.cz/2012/10/claim-oldest-european-city-in-bulgaria.html

V této souvislosti nelze opominout nedávný nález ve Španělsku. V El Agar byla nedávno nalezena opevnění stará 4200 let, která v západní Evropě té doby nemají obdoby. Byla zde zjištěna jistá souvislost právě z oblastí Thrákie (konkrétně s Trójou II).

http://dienekes.blogspot.cz/2012/09/la-bastida-bronze-age-iberian-fortified.html
http://www.la-bastida.com/LaBastida/?__locale=en

Žádné komentáře:

Okomentovat