pátek 5. května 2023

Tři migrační vlny moderních lidí při osidlování Evropy v paleolitu

Již dříve jsem psali o tom, že moderní lidé přišli do Evropy o 10 tisíc let dříve než se obecně soudí (tedy před 55 tisíci lety). Po důkladném prozkoumání paleolitických nástrojů v Evropě dospěla nová studie k závěru, že ve skutečnosti proběhly 3 migrační vlny moderních lidí do Evropy.

  • První vlna se odehrála před zmiňovanými 55 tisíci lety a jejím výsledkem je technologie Neronian, který se nachází v jihovýchodní Francii, a ve střední Evropě (Morava, Slovensko, JV Polsko a SZ Ukrajina)
  • Druhá vlna proběhla před 45 tisíci lety a jejím výsledkem je technologie Châtelperronian ve většině Francie, v severním Španělsku a na jihu Rumunska
  • Třetí migraci tvořili lidé, kteří do Evropy přinesli před 43 tisíci lety technologii Protoaurignacian

První dvě migrace přicházely na území osídlené neandrtálci, a tak nebyly zcela úspěšné. Krátce po třetí migraci proběhla velká sopečná exploze, která zřejmě výrazně snížila populace obou lidských druhů v Evropě. Moderní lidé se po erupci zotavili lépe než domorodí neandrtálci a Evropu pak ovládli.

Z druhé migrační vlny známe jedince s analyzovanou DNA. Jedná se o nález Bacho Kiro v Bulharsku. DNA analyzovaná z českého nálezu z jeskyně Zlatý kůň je ještě starší a mohlo by se jednat o potomka první vlny. Jeho stáří je podbné jako u Bacho Kiro, ale vypadá to, že se se jedná o několik tisíc let geneticky starší populaci. Může se tady jednat o relikt první migrační vlny. Třetí migraci nejlépe reprezentuje vzorek DNA GoyetQ116-1 z Belgie.

Další významnou změnou v Evropě pak byl příchod Gravettienu z východu před 30 tisíci lety. Nositelem této kultury byli lovci mamutů, které známe z jižní Moravy.

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0277444

Žádné komentáře:

Okomentovat