úterý 21. května 2019

Jak je to s rozdělením populace moderních lidí a neandrtálců

Nedávno vyšel článek, který tvrdí, že podle analýzy morfologie zubů se neandrtálci a lidé rozešli před 800 tisíci lety. V článku se dále uvádí, že to je v rozporu s analýzou DNA, která tuto dobu stanovuje na přibližně 400 tisíc let.

Rozdělení neandrtálců a moderních lidí je složitější a nejde vyjádřit jedním číslem. Obě populace mají společného předka staršího než 800 tisíc let. Od tét doby se různě separovaly ale také mísily. Výsledkem je to, že existují 3 naprosto odlišné časové odhady pro rozdělení jaderné DNA, mitochondriální DNA (dědí se pouze v linii matky) a DNA chromozomu Y (dědí se pouze v linii otce) a to sice 765-550 tisíc, 470-220 tisíc a přibližně 600 tisíc let. I kdyby náhododu všechny tyto odhady padly do stejného rozmezí, nic to nemění na faktu, že k finálnímu rozdělení došlo na vrcholu doby ledové před 350 tisíci lety. Tehdy žili předci neandrtálců v Evropě a předci lidí na jihu Afriky. Obě popualce prošli úzkým hrdlem a jejich DNA dostala víceméně jednotnou formu, takovou jakou dnes známe. Odráží se v ní statisíce let různých rozdělení a sblížení, která už nejdou analyzovat právě kvůli onomu úzkému hrdlu na konci.

Se zuby je to jinak. Jejich tvar podléhá evolučnímu tlaku a ten mohl být vytvale různý pro obě populace už od prvního rozdělení. Nahrává tomu skutečnost, že předci obou populací žili v tom svém prostředí už od doby před 800 tisíci lety a nic na tom neměnila skutečnost občasných křížení.

https://www.shh.mpg.de/464174/neandertaler-dna-posth
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4833433/

Žádné komentáře:

Okomentovat