pondělí 12. listopadu 2018

Osidlování Ameriky podle fosilní DNA

Během několika dnů se objevilo několik prací, které se věnují analýzám fosilní DNA z ostatků domorodých obyvatel Ameriky. Z těchto prací vyplynulo několik nových závěrů:

1. Obyvatelé Beringie, kteří jsou prapůvodními předky všech indiánů se po roztátí ledovců přesunuli na Aljašku do okolí řeky Yukon, kde žili od 12500 BP do 6000 BP a lze je ztotožnit s archeologickou  kulturou Denali Complex.

2. První osidlovací vlna Ameriky proběhla před 15 tisíci lety a přímí potomci těchto prvních migrantů se udrželi do příchodu Evropanů na severovýchodě (indiáni algické jazykové rodiny) a jihozápadě Severní Ameriky (indiáni hoka) a také na jihovýchodě a jihozápadě Jižní Ameriky (domorodci Argentiny a jižního Čile).

3. Druhá migrační vlna souvisela s kulturou Clovis, která se objevila před 13 tisíci lety v severní Americe. Ta zasáhla až do Střední a Jižní Ameriky. Geneticky spříznění potomci byli odhaleni až v Belize(nález starý 9000 let), východní Brazílii a v Čile. Později ale vymizeli.

4. Další přesun indiánů započal před 9000 lety, kdy se z jihozápadu severní Ameriky dostali lidé až do dnešního Peru. To může souviset s rozšířením jazyků rodin čibča a paéz. V této době změn zmizeli tzv paeloindiáni a byli nahrazeni víceméně dnešními kmeny. Ukazuje se, že veškeré změny v kostrách a lebkách jsou dány způsobem života a kromě zmíněné migrace podlé západního pobřeží nedošlo k žádně výrazné genetické změně. Současní indiáni jsou potomky paleoindiánů, i když vypadají trochu jinak.

V této době došlo také k osídlení andské vysočiny (před 8450 lety), když se Kečuové a Aymaři oddělili od Araukánců.



https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(18)31380-1?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867418313801%3Fshowall%3Dtrue

https://news.uaf.edu/ancient-childs-tooth-reveals-picture-of-alaskas-early-inhabitants/

https://www.joh.cam.ac.uk/dna-analysis-worlds-oldest-natural-mummy-unlocks-secrets-ice-age-tribes-americas

http://advances.sciencemag.org/content/4/11/eaau4921

Žádné komentáře:

Okomentovat