pátek 12. srpna 2016

Pevninský koridor do Ameriky se otevřel před 12 600 lety.

Velmi účinná metoda hormadného sekvencování archaické DNA dokáže objasnit klimatický vývoj v dané oblasti. To se povedlo v Severní Americe, kde se hledala odpověď na to, kdy se otevřel koridor v ledovci, který umožnil vstup předků dnešních Indiánů do Severní Ameriky.

Nálezy starší než 12 600 let z oblastí pokrytých ledovcem neobsahovaly žádnou DNA, krajina byla ukryta pod ledovcem. Nálezy mladší 12 600 let, ukazují na stopy trav, bizonů a mamutů. Před 11 500 lety se začínají objevovat první stromy a losi. Před 10 000 lety lesy dominují.

Závěrem je, že trasu dlouhou přes 1500 kilometrů mohli lidé přejít před 12 600 lety, kdy tudy putovali mamuti a bizoni. To se také skutečně stalo. Před 11 tisíci lety se v severozápadních oblastech objevuje kultura starých Kordiller, která se postupně rozšířila po celém západě až do Mexika.

Slavná kultura Clovis předchozích obyvatel Severní Ameriky, jejichž předkové připluli ze Sibiře podél pobřeží v kánoích, už v této době zanikla. Kultura starých Kordiller trvala až do 6. tisíciletí před Kristem. Alvin M. Josephy se domnívá, že lidé této kultury byli předci indiánů mluvících makro-penutijskými jazyky, tak jak je definoval Josef Greenberg. To je velmi přesvědčivé, protože oblast, kde se těmito jazyky mluví, se kryje s výskytem předmětů Kultury starých Kordiller. A časový rozptyl této kultur odpovídá také době rozdělení této jazykové nadrodiny.

http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature19085.html

Žádné komentáře:

Okomentovat